Thursday, 23 August 2012

Tipuri de ceainice. Cum sa alegem?

Ceaiul pe care urmeaza sa-l bei ar trebui sa te indrume spre cel mai bun tip de ceainic pe care sa il folosesti. Ceainicele sunt disponibile sub forma de ceramica, sticla, argila, otel inoxidabil, portelan fin, etc. Unele ceainice infuzeaza mai bine anumite tipuri de ceaiuri, aducand un plus de savoare si cateodata chiar alte arome decat celelalte. De asemenea, functia estetica sau afectiva a ceainicului poate fi unul dintre motivele alegerii lui, in detrimentul functionabilitatii. Mai jos vom enumera cateva dintre cele mai comune tipuri de ceainice.

Ceainice Yixing

Aceste ceainice dateaza din timpul dinastiei Ming  (1368-1644), ele fiind atat functionale cat si artistice.  Aceste ceainice sunt colectionabile datorita formelor in care pot fi fabricate: animale, flori, dragoni, forme fanteziste sau elegante. Ceainicele Yixing sunt confectionate dintr-un lut unic, purpuriu  si  poros, care se gaseste in provincia Jiangsu, din China. Mineralele continute in el produc o varietate insemnata de culori atunci cand sunt arse in cuptor. Stampila imprimata pe fundul ceainicului arata artistul care l-a confectionat si faptul ca acest ceainic va rezista zeci de ani, daca este intretinut in conditii bune.  Caracteristica deosebita a acestor ceainice este ca devin mai bune cu fiecare utilizare. Deoarece argila din care sunt confectionate este foarte poroasa, aceasta are proprietatea de a absorbi aroma infuziei de ceai, iar asta face ca ceainicul sa elibereze mai multa aroma cu fiecare noua infuzie, si facand fiecare nou ceai mai intens. Este recomandata infuzia unui singur tip de ceai in fiecare ceainic Yixing.

Ceainice Tetsubin

Perioada exacta in care au fost confectionate primele astfel de ceainice nu este foarte precisa, dar se crede ca ar fi undeva prin secolul al XVII-lea. Ceainicele Tetsubin sunt fabricate din fonta si sunt ornate cu diferite modele. Sunt recunoscute drept unele dintre cele mai frumos prelucrate ceainice din lume.  Asa cum si numele ne-o sugereaza, ceainicele Tetsubin vin dintr-o tara unde ceaiul face parte din cultura nationala, din Japonia, iar ele fac parte dintr-un adevarat  ritual.  Atunci cand bautul ceaiului a devenit foarte popular in Japonia, in seculul al XIX-lea, ceainicul  Tetsubin au devenit obiecte prin care se arata statutul social. O caracteristica interesanta a acestui tip de ceainice o reprezinta pozitionarea gurii ceainicului.  Partea unde se gasesc decoratiile este cea pe care este situata si gura, de obicei aceasta fiind indreptata spre partea dreapta, asta pentru ca aceste ceainice erau tinute cu mana dreapta.

Ceainice din portelan

Johann Bottger din Germania a descoperit ceainicele din portelanin jurul anului 1710. Descoperirea lui a fost influentata de formele ceainicelor Yixing si de cele de portelan  chinezesc. “Portelan” deriva din cuvantul italian “porcella”, numele unor melcisori cu cochilie lucioasa.

Portelanul are aceeasi stralucire, fragilitate si este la fel de alb ca aceste cochilii, acesta fiind motivul pentru care a luat aceasta denumire.

Ceainice din sticla

Ceainicele din sticla au castigat in ultima vreme o reputatie buna pentru ca pot fi folosite la infuzarea mai multor tipuri de ceaiuri, fara ca aroma acestora sa lase vreo urma. Aceasta proprietate le face foarte utile, mai ales pentru cei care servesc diferite varietati de ceai. De asemenea, datorita sticlei care este transparente, va veti putea bucura de o vasta variatie de culori ale diferitor tipuri de ceaiuri. Ceainicele din sticla sunt sigure pentru a fi folosite in cuptorul cu microunde sau in masina de spalat vase, ceea ce le face ideale pentru consumatorii din zilele noastre.

 

Brown Betty

Acest tip de ceainic isi ia numele de la culoarea pe care o are. Este confectionat din teracota rosie, avand un design foarte simplu, dar totusi foarte frumos. Ceainicele Brown Betty au fost fabricate initial in zona Bradell Woods din Stoke-on-Trent, Anglia. Avand o istorie bogata in spate, aceste ceainice au inceput sa simbolizeze importanta ceaiului in Marea Britanie. Forma unica a acestor ceainice lasa frunzele de ceai sa se rasuceasca in interiorul lui atunci cand apa este turnata pentru infuzie, acest fapt dandu-i o aroma mai intensa a ceaiului. Multi britanici considera brown betty ca fiind cel mai bun tip de ceainic din cauza formei si a argilei speciale care este confectionat.

Ceainice din argint

Ceainicele din argint sunt extrem de durabile siau proprietatea de a retine foarte bine caldura .  Ceainicele de argint au devenit populare in anii 1700, dar sunt foarte cautate si in zilele noastre, chiar daca sunt destul de scumpe.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments


Publicat în: Cum sa-l bem ?
Copy and Paste the code below
Email and IM
Websites
Forums