Monday, 16 February 2015

Rooibos – Beneficiile ceaiului rosu

rooibosEra o frumoasa zi de ianuarie, cu soare care imi incalzea varful nasului in plimbarea mea de pe strazile londonze. Ma pierdusem in iuresul de oameni de pe Covent Garden in cautarea unui musical care sa ma faca sa visez la alte lumi sau alte timpuri, asa cum mi se intampla de fiecare data la un spectacol londonez. Cu gandul hai-hui, mi-am cumparat un ceai, nu de alta dar soarele nu facea fata in acel moment. Poate eram prea multi oameni! :)

Sorbind usor din licoarea calda, de culoarea chilimbarului, cu gust dulce si delicat, am cumparat biletele de la un domn simpatic care nu mai avea cum sa ajunga la spectacol si am intrat. Destinul probabil a facut ca licoarea magica din pahar sa imi indrepte pasii spre The Lion King si sa ma bucur de toata culoarea, muzica si parfumul continentului african. 

Ceaiul de rooibos (magia din paharul meu londonez) sau ceaiul rosu asa cum il regasiti in multe zone comerciale este obtinut din frunzele unei plante care se gaseste in muntii si vaile din regiunea Cedarberg, Africa de Sud.

Ceaiul rosu aduce o multime de beneficii sanatatii: incetineste procesul de imbatranire, protejeaza sistemul imunitar, contine substante care sunt importante pentru sanatatea pielii si a sistemului nervos si are efect benefice asupra sistemului digestiv.

lion_king

Mi-a fost dificil sa aleg doar cateva dintre avantajele pe care le ofera consumul de ceai rosu organismului nostru, dar iata-le pe cele mai frecvente aduse in discutie de specialisti:

  • Nu contine cofeina si de aceea ceaiul rosu nu e supus nici unui proces tehnologic de inlaturare a cofeinei. Oricine poate bea ceai rosu, inclusiv copiii si femeile insarcinate, si poate fi baut in cantitati nelimitate.
  • Contine antioxidanti puternici. Rooibos-ul contine o gama larga de antioxidanti, care aduce nenumarate beneficii corpului. Antioxidantii continuti de ceaiul rosu protejeaza corpul luptând impotriva radicalilor liberi, au proprietati antiinflamatorii si previn diverse boli ale inimii.
  • Are un continut ridicat de minerale. Ceaiul rosu contine multe minerale care sunt vitale sanatatii noastre: magneziu – este esential pentru sistemul nervos, calciu si mangan care sunt foarte importante pentru dinti si oase, zinc – are un rol important in metabolism si fier, esential pentru distribuirea oxigenului in sânge si muschi.
  • Imbunatateste circulatia sângelui, reduce tensiunea arteriala si colesterolul.
  • Faciliteaza problemele sistemului digestiv. Continutul ridicat de flavonoizi alina problemele stomacului: crampele, diareea, indigestia. Flavonoizii ajuta la reducerea spasmelor stomacului, inflamatiei si alergiilor. Ceaiul rosu este recomandat si in reducerea colicilor la bebelusi.
  • Faciliteaza absorbtia fierului in organism. Datorita continutului redus de tanine, ceaiul rosu ajuta organismul in absorbtia fierului.
  • Previne diverse tipuri de cancer. Exista studii medicale care demonstreaza legatura dintre consumul de ceai rosu si reducerea unor tipuri de cancer produse de substante chimice. Rooibos-ul contine antioxidanti care protejeaza celulele si AND-ul uman impotriva distrugerii si previne dezvoltarea celuleor cancerigene.
  • Are efect benefic asupra  pielii. Ceaiul rosu te ajuta sa ai o piele mai frumoasa deoarece contine un acid care contribuie la reducerea acneei, psoriasis-ului si eczemei. Poti aplica un plic de ceai rosu utilizat pe zona afectata si acesta va calma si vindeca orice tip de inflamatie.
  • Poate proteja organismul impotriva bolilor Parkinson si Alzheimer. Consumul regulat de ceai de rooibos poate proteja organismul de  procesul prin care radicalii liberi ataca celulele nervoase si tesutul nervos si care, in timp, duc la aparitia bolilor mai sus mentionate.
  • Ajuta la un somn adânc si linistit. Ceaiul de rooibos poate fi baut in cantitati nelimitate. Multi oameni beau ceai inainte de a merge la culcare pentru a preveni insomnia. Datorita continutului ridicat de minerale si absentei cofeinei, consumul de ceai rosu te face sa te simti calm si relaxat.

Putem bea ceaiul rosu cald sau sub forma de ceai rece (ice tea). Pentru obtinerea ceaiului rece trebuie dublata cantitatea de ceai pusa la macerat in apa calda si trebuie lasata timp de 5-7minute, dupa care se adauga cantitatea dorita de cuburi de gheata. De obicei, ceaiul rosu are un gust dulceag, dar pentru plus savoare poti adauga miere sau sirop de artar sau agave, dupa gust.

Si daca vrei sa iti aduci aminte de soare, de sunetele naturii, de muzica ritmata a Africii, lasati-va purtati de gustul ceaiului de rooibos si de acordurile muzicii:

Comments

comments

Powered by Facebook Comments


Copy and Paste the code below
Email and IM
Websites
Forums