Wednesday, 22 February 2012

Ritualul ceaiului in Rusia

SamovarPentru Olga – pentru ca mi-a vorbit atat de frumos despre traditia ceaiului in tara ei si pentru ca la fiecare vizita ne rasfata cu cele mai aromate ceaiuri!

In ultimii 200 de ani, ritualul ceaiului a devenit una dintre cele mai raspandite si mai cunoscute traditii in Rusia. Inca de la aparitia pe piata, in secolul al XVII-lea, ceaiul a devenit una dintre bauturile preferate ale rusilor, devenind nu doar o traditie culturala, ci si ajutand la crearea unei legaturi puternice intre membrii societatii.

Pentru a savura din plin aceasta licoare, rusii au dezvoltat un sistem interesant de ceainice, samovare (recipient specific pentru prepararea ceaiului), cesti si alte accesorii necesare ritualului ceaiului.

Veti intalni frecvent in casele rusesti, in birouri sau restaurante un recipient special de preparare a ceaiului numit samovar. Samovarul este ca o urna care are un loc special pentru un ceainic mic in varf. Apa se incalzeste in samovar si se face un ceai foarte puternic, de obicei negru, in ceainicul din varf. Acest ceai se numeste zavarka si este atat de puternic incat trebuie diluat cu apa din samovar.

Ceremonialul ceaiului include adesea folosirea a trei ceainice asezate unul deasupra celuilalt pentru a tine ceaiul cald. Un ceainic contine de obicei ceai negru, foarte puternic, intr-un alt ceainic se face un ceai din plante sau din menta, iar in cel de-al treilea se tine apa foarte fierbinte. Dupa preferinta, ceaiurile se amesteca si se dilueaza cu apa calda atunci cand sunt turnate in cesti.

De cele mai multe ori, aceste ceainice sunt decorate cu picturi din povestile rusesti si uneori ele dau forma unei persoane sau a unui animal. La finalul secolului XVIII, existau mai mult de 100 de fabrici de portelan si ceramica unde se produceau seturi de ceai. Fiecare fabrica, avea modelele si traditiile specifice pentru decorarea si desenarea ceramicii. Dar, in general, serviciile de ceai decorate cu mici figurine reprezentand oameni sau animale, scene din viata de zi cu zi sau scene din povesti erau cele mai frecvent intalnite. Partea cea mai importanta a decoratiunii era adesea reprezentata de un proverb sau versul unui cantec. Peisaje frumoase mai erau de asemenea frecvent intalnite pe ceainice si samovare.

In Rusia, ceaiul este de obicei baut dimineata si dupa masa. Dupa masa ceaiul este intotdeauna servit alaturi de prajituri, biscuiti sau dulceata. In topul preferintelor se afla ceaiul negru, urmat de ceaiurile din menta si mellisa.

Mirosul si culorile ceaiului rusesc baut alaturi de cei dragi nu fac altceva decat sa te transpuna in povestea minunata a propriei tale vieti :)

Comments

comments

Powered by Facebook Comments


Publicat în: Ceai negru / Cum sa-l bem ?
Copy and Paste the code below
Email and IM
Websites
Forums

3 Responses

23/02/2012
Măneanu Varvara Magdalena

Deşi am citit destul de mult despre samovar şi ceremonialul ceaiului, am scris şi chiar un mic studiu privind existenţa unei serii de samovare în colecţiile muzeului de la noi din oraş, nu am găsit informaţia că ar exista exemplare de samovare cu desene reprezentând scene din basmele ruseşti. Aş dori să văd mai multe asemenea exemplare de samovare, şi locul unde s-au fabricat…În rest subiectul este intere4sant pentru savoarea lui….


05/03/2012
Măneanu Varvara Magdalena

Ar fi fost bine să fie o foto să se vadă cum stau cele trei ceainice unul peste celălalt, nu ştiam că ceaiul negru se combină cu alte esenţe de ceai precul cele din plante, ce este mellisa?….În rest aşteptăm comunicări şi despre alte tradiţii, precum fumatul nerghilelei despre care am fost întrebată cum se fumează şi nu am ştiut decât în mare să spun…Deci aştept noi date, vă urez cele bune……..V.M.M.


11/04/2012
Щ

I have a friend from Iran. He said they have samovar’s too.
I know it sounds weird. Probably they borrowed it from Russia :)