Saturday, 27 October 2012

Prajitura cu prune rasturnata

Pentru ca incepe un nou sezon rece, am zis ca este timpul sa fac o prajitura care sa combine aromele de toamna, dar si sa dea amploare ceaiului pe care il savurez deja :) Am deschis tot felul de retete, am dat tarcoale prin bucatarie sa vad ce am la indemana si am descoperit prune, nuci si o serie de fructe uscate. Hmmm…. toate acestea mi-au dat o idée si m-am pus pe treaba :)

Nu neg ca am primit ajutor foarte pretios de la sotul meu, asa ca rezultatul delicios pe care vi-l prezentam este o combinatie de distractie, fructe, zmabete si mirosuri imbietoare.

Am avut nevoie de:

  • 100g merisoare inmuiate in 50 ml de rom;
  • cam jumatate de kg de prune;
  • 60g nuci;
  • 2 smochine (optional);
  • 2 curmale (optional);
  • 2 linguri de miere;
  • 75g unt moale;
  • 100g zahar;
  • 1 ou;
  • 175g de faina.

Am scos din camara romul si am inmuiat merisoarele cam 30 de minute, cat a durat toata operatiunea de pregatire a compozitiei. Am mai scos din camara si o forma de cozonac in care am asezat hartie de copt. Am turnat cele 2 linguri de miere in forma de cozonac si am intins-o pe toata suprafata acesteia.

Odata mierea intinsa in forma de cozonac, am desfacut prunele in doua, am scos samburii si am asezat jumatatile de pruna cu coaja in jos.

Am amestecat cu blenderul 75g de faina cu 100 de grame de zahar. Dupa care am pus in blender, peste amestec, 4 prune, 2 smochine, 2 curmale, 1 ou, un zahar vanilat si putina esenta de vanilie. Si am mixat … am intampinat o mica provocare aici pana s-a prins blenderul ce vrem de la el – o pasta dulce de fructe.

Aceasta pasta am pus-o intr-un vas separat, unde asteptau deja 175g de faina, 60g de nuci si merisoarele cu rom. Am amestecat bine, iar compozitia am turnat-o peste stratul de prune din forma de cozonac si am nivelat-o frumos.

Cam 45 de minute a stat aceasta minunatie in cuptor, dar, pentru siguranta, va rog sa incercati cu o scobitoare sau alt betisor.

Am mai lasat-o 10 minute afara, pentru ca mierea sa se absoarba in prajitura, si apoi am rasturnat-o pe o farfurie.

Se poate servi calda, rece, cu frisca sau smanta – dupa gust. Si nu uitati, neapart un ceai!

Pofta buna si sa ma tineti la curent cu impresiile voastre!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments


Publicat în: Cum sa-l bem ?
Copy and Paste the code below
Email and IM
Websites
Forums