Monday, 6 December 2010

Contraindicatii ale ceaiului verde – Interactiuni cu medicamentele

Ceai verde contraindicatiiDaca va aflati sub tratament cu oricare dintre urmatoarele medicamente, nu trebuie sa beti ceai verde sau sa consumati extracte de ceai verde fara a vorbi in prealabil cu medicul / farmacistul dumneavoastra.
Adenozina — Ceaiul verde poate incetini actiunea adenozinei, un medicament folosit pentru tulburari cardiace.

Antibiotice, Beta-lactam — Ceaiul verde poate diminua efectul antibioticelor beta-lactam prin scaderea rezistentei bacteriene la tratament.

Benzodiazepine — Cofeina (incluzand si cofeina prezenta in ceaiul verde) reduce efectele sedative ale benzodiazepinelor (medicamente folosite in special in tratamentul anxietatii, din care amintim diazepamul si lorazepam)

Blocante beta adrenergice, Propranolol si Metoprolol — cofeina (inclusiv cofeina din ceaiul verde) poate determina cresterea tensiunii arteriale la oamenii care iau tratamente ce includ propanolol si metoprolol (medicamente folosite pentru tratarea bolilor cardiovasculare).

Medicamente pentru subtierea sangelui (inclusiv Aspirina) — Persoanele care folosesc warfarin, un medicament folosit pentru subtierea sangelui, ar trebui sa nu bea ceai verde. Intrucat ceaiul verde contine vitamina K poate anula efectul warfrinului. De asemenea, nu trebuie amestecat ceaiul verde cu aspirina intrucat combinatia dintre ele poate preveni coagularea trombocitelor.

Chimioterapia — Combinarea ceaiului cu medicamentele folosite in chimioterapie, in special doxorubicina si tamoxifen, au scazut efectul acestora, fapt demonstrat dupa efectuarea studiilor din laborator. In orice caz, rezultatele nu au fost inca demonstrate in studiile efectuate pe oameni. Pe de alta parte, s-a observat ca atat extractele din ceaiul verde cat si din cel negru stimuland o gena a celulelor afectate de cancerului de prostata, le pot face pe acestea mai putin receptive la medicamentele chimioterapice. Datorita acestei interactiuni, trebuie sa se evite consumul de ceai negru, ceai verde, la fel ca si extractele acestor ceaiuri, atat timp cat pacientii se afla sub tratament de chimioterapie, in special pentru cancerul de prostata.

Clozapina – Efectul antipsihotic al clozapinei poate fi redus daca inainte cu jumatate de ora de administrarea acestui medicament ati baut ceai verde.

Contraceptive orale — Acestea pot prelungi perioada de timp in care cofeina ramane in organism si ii poate creste efectul stimulativ.

Efedrine — Cand este consumat alaturi de efedrine, ceaiul verde poate cauza simptome de agitatie, tremuraturi, insomnie si pierderi in greutate.

Litiu — s-a demonstrat ca bautul  ceaiul verde reduce nivelui litiului din sange (litiul este folosit drept medicatie pentru tratarea maniaco depresiei)

Inhibitori ai monoamin-oxidazei (MAOIs) — Ceaiul verde poate produce o crestere severa a tensiunii arteriale (criza hipertensiva) atunci cand este consumat alaturi de aceste medicamente folosite in tratamentul depresiei. Clasa inhibatorilor monoamin-oxidazei include fenelzina si tranylcypromine.

Fenilpropanolamina — Combinatia dintre cofeina (incluzand-o pe cea din prezenta in ceaiul verde) si fenilpropanolamina poate cauza manie si o crestere severa a tensiunii. Autoritatile medicale au publicat avertizari asupra riscului de sangerari la nivelul creierului produse de aceasta combinatie iar producatorii li s-a cerut  insistent sa scoata produsele de pe piata.

Cumpara ceai verde

Comments

comments

Powered by Facebook Comments


Publicat în: Ceai verde
Copy and Paste the code below
Email and IM
Websites
Forums

4 Responses

07/12/2010
alina

Foarte interesant articolul :)


20/12/2010

Ceaiul verde este obtinut oprind oxidarea frunzelor de ceai prin uscarea acestora imediat dupa recoltare. Ceaiul verde contine un nivel ridicat de substante numite polifenoli cu proprietati antioxidante anticancerigene si chiar antibiotice.


21/01/2012
flory

Daca este folosit impreuna cu contraceptivele orale poate scadea din efectele acestora???


23/02/2012
Catalina

Pilulele contraceptive interactioneaza cu CEAIUL VERDE!
Organismul descompune cofeina din ceaiul verde pentru a scapa de ea. Efectul pilulelor contraceptive se poate reduce in timpul in care organismul descompune cofeina. Folosirea ceai verde impreuna cu pilulele contraceptive poate provoca stare de nervozitate, dureri de cap, batai rapide ale inimii si alte efecte secundare.