Tuesday, 30 November 2010

Camellia sinensis (planta de ceai)

Camellia sinensis - Planta de ceaiToate ceaiurile sunt obtinute din mugurii si frunzele uscate ale arbustului Camellia Sinensis, care este originar din Asia de Sud Est.

Acest arbust este inrudit cu mult mai comunele camelii, plante ornamentale verzi pe toata perioada anului, care sunt folosite in aranjamentele peisagistice. Ca si fim si mai exacti, numele sinensis inseamna chinez, in limba latina.
Planta de ceai are frunze groase, de un verde inchis la culoare si flori de un alb delicat. Cele mai fine ceaiuri sunt obtinute din mugurele si primele doua frunze ale varfului ramurii.
Daca se folosesc si alte frunze rupte de pe crengi, ceaiul obtinut va avea un gust mai puternic si un pic mai amar.

Diverse variabile aparute in timpul recoltarii si procesarii frunzelor de ceai determina tipul si calitatea ceaiului pe care il serviti. Timpul dedicat procesarii si a oxidarii (cateodata numita si fermentare) determina daca va deveni o varietate verde, neagra, oolong sau alba a ceaiului. De exemplu, ceaiul negru trece printr-un proces mai lung de oxidare care ii confera acestuia aroma intensa, culoarea bogata si gustul puternic. Pe de alta parte, ceaiul alb are parte de o procesare limitata, care ii da acestuia o culoare deschisa si o aroma delicata.

Chiar daca planta de ceai prospera intr-un climat cald si umed, cel mai bun ceai este cultivat in regiunile muntoase unde frunzele se dezvolta incet pentru a crea amestecuri mai aromate si demne de mentionat.
Multe dintre cele mai cunoscute ceaiuri din lume se obtin din plante cultivate la altitudini de peste 1200 de metri.

Cele mai multe plante de ceai cresc pe plantatii foarte mari, cunoscute si ca gradini de ceai. Plantele de Camellia sinensis sunt tunse si mentinute la o inaltime de sub un metru pentru a facilita recoltarea frunzelor de ceai.

Recoltarea frunzelor si a mugurilor pentru ceaiurile fine se face inca manual.
Conform celor scrise de Sara Perry in cartea “The New Tea Book”, un culegator experimentat de frunze de ceai, de obicei femeie, poate culege un numar de crengute de ceai suficiente pentru a obtine 4 kilograme de ceai procesat, echivalentul a 1800 de cesti de ceai.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments


Copy and Paste the code below
Email and IM
Websites
Forums